Sådan kommer foråret i staudebedet

Det er nu du skal sørge for at få en frodig blomsterpragt i den kommende sæson. Plant blomsterløg i staudebedet – og lad dig overraske til næste forår.

Farveglade Tulipaner, duftende Hyacinter eller yndefulde Anemoner begejstrer os hvert år på ny. Nu er det den rigtige tid til at skabe bedene med de ukomplicerede blomsterløg.


Tænk på voksehøjden

Når man lægger blomsterløg og knolde skal man være opmærksom på voksehøjden. Eftersom det også hos blomsterløg ser smukkest ud, ligesom hos stauderne, hvis man afstemmer højden med hinanden.

De højeste skal stå bagerst

Kejserkrone, høje Tulipaner og Påskeliljer sættes bedst lidt tilbagetrukket. De er store nok til at rage op over tidlig blomstrende stauder som Forglemmigej og Gemserod.
 

De små foran

Lave blomsterløg som Anemone og Krokus placeres længere fremme i bedet. Sættes de i større grupper opnås smukke billeder.
Når man planter blomsterløg i nærheden af stauder skjuler staudebladene senere de visne blade fra Tulipaner og co.
 

Vent til bladene er gulnede før du klipper

Man må først klippe bladene af blomsterløgene når de er komplet gulnede. Så har løgene og knoldene samlet næringsstoffer til
næste års blomstring og vækst.

Marker evt. plantestederne med en lille pind, så undgår du at skade blomsterløgene ved senere havearbejde.


Friske farver i krukker

Når de sidste sommerblomster er afblomstrede kan krukker bruges til at lægge blomsterløg i.

De første varme forårsdage bringer blomsterløg i krukker til at blomstre tidligere, eftersom jorden i krukker hurtigere opvarmes end i bedene. Vælg sorter der ikke kun forkæler øjet i lang tid men også næsen.


Småblomstrede Påskeliljer spreder en sød duft af honning. Hvis man er til en lidt kraftigere duftnote skal man prøve Hyacinter.
Anvend ikke for høje Tulipaner og Påskeliljer i krukker, da deres blomsterstilke hurtigt knækker i vinden.
 

Sådan tilplanter du krukken med løg

Der er to muligheder at plante i krukker: For det første med mange løg af den samme sort. Så rykkes de krukker der lige er i blomst frem i forgrunden. For det andet med sandwich-metoden – hvor man kombinerer forskellige blomsterløg.
Til denne metode anvender man bedst løg med den samme blomstringstid, og passer på at de supplerer hinanden i højde og farve. Læs på pakningen i hvilken dybde de forskellige løg skal lægges.
Brug en blomstermuld fra havecenteret og bland ca. en tredjedel sand i. Husk at lægge 8-10 cm. lecasten i bunden til dræn. De tilplantede krukker overvintrer udenfor. De bør dog beskyttes mod vind og stærke temperatursvingninger.
 

År for år et blomsterhav i græsplænen

Når man en gang har plantet blomsterløg under træer, foran buske eller i græsplænen, blomstrer de år efter år. Med småblomstrede blomsterløg som Krokus, Vintergæk eller Erantis fremkommer henrivende blomstertæpper under løvtræer eller buske.

Krokus og Vintergækker gror også i græsplænen uden problemer. Helt specielt smukt er Narcisser i græsplænen. Overvej hvor i græsplænen du planter. Det skal helst være et sted hvor du ikke senere på sommeren går meget. Samtidig skal blomsterpragten også helst kunne ses indefra stuerne.

Det giver en flot effekt når Narcisserne bliver plantet i små grupper. Samtidig har det den fordel at man nemmere kan komme rundt om dem med græsslåmaskinen i starten af sæsonen. Vær opmærksom på at den del af græsplænen hvor løggene står, først kan slås når
bladene er blevet gule.

I PlanteRiget og Gartneriet Kvisten har vi et hav af forårsblomstrende løg og knolde.
 

Plantetips for blomsterløg


Kvalitetstest: Med fingrene kan du teste løgets sundhed. Løgets bund skal virke fast og ”sprødt”. Store løg er garant for frodige blomster med kraftige stilke.


Plantedybde: Som tommelfingerregel gælder at løget skal plantes 2 til 3 gange så dybt som det er højt. Undtagelser bekræfter dog reglen. Læs derfor altid på pakningen hvor dybt et løg/knold skal lægges.